Pune ruke nagrada: Spot u režiji Harisa Dubice ponovo najbolji u Švicarskoj

March 29, 2015

Music Related To: Amadeus Band

Takmičenje za najbolji video u 2015. godini održano je u sklopu jednog od vodećih švicarskih pop festivala za nove bendove, muzičke spotove i izdavačke kuće, M4Music, a ovo je drugo priznanje za Harisa Dubicu koji je za isti spot prošle godine osvojio nagradu za najbolji hip hop video u Švicarskoj.

Spot za pjesmu "Du bisch willkomme", koji je ujedno prvi video koji je napravio za švicarsko tržište, izabran je za najbolji među 230 ostalih koji su učestvovali u ovom takmičenju, a Dubica je prvi režiser u historiji ovog takmičenja kojem je uspjelo da ponovi uspjeh od prošle godine i "odbrani titulu", te dva puta zaredom uđe u finale. Ovo je njegova deveta nagrada u karijeri režiranja muzičkih spotova.

"Žiri je naveo da su mi spotovi veoma kreativni i maštoviti, te da su produkcijski dobro urađeni, kao i da sam odlično uspio vizuelno dočarati o čemu se radi u pjesmi", kaže Dubica.

Učitavam...

Videoprodukcijom se, kako kaže, počeo baviti sasvim slučajno, a sve je počelo 2006. kada je kao DJ sarađivao s jednim reperom kojem je trebao spot za pjesmu.

"Došli smo na ideju da to pokušamo ostvariti sami. On je imao prijatelja kamermana, ja prijatelja montažera i trebao nam je neko ko će to režirati. Odlučio sam probati", priča Dubica i dodaje kako se nakon toga odlučio ozbiljnije posvetiti tom poslu jer je vjerovao kako tako može pokazati mnogo više nego dotad.

Saradnja sa Dinom Merlinom: Uskoro njihov treći zajednički spotDubica je ubrzo uspio ostvariti kontakt sa Dinom Merlinom i dobio šansu da režira spot za njegovu pjesmu "Deset mlađa". Bio je to njegov prvi profesionalni spot kojim je osvojio i nagradu za spot godine u Beogradu, nakon čega su mu se otvorila brojna vrata i počeli pristizati pozivi brojnih muzičara širom regiona.

Učitavam...

Od tada je Dubica sarađivao s nekim od poznatijih imena regionalne muzičke scene, kao što su Zabranjeno pušenje, Marija Šerifović, Emina Jahović, Saša Kovačević, Aco Pejović, Amadeus Band, Djogani, Dženan Lončarević, DJ Mladja & MC Yankoo, kao i sa dosta pjevača narodne muzike kao što su Aca Lukas, Dado Polumenta, Šako Polumenta, Elvira Rahić....

Haris se rodio i odrastao u Švicarskoj, a njegov se otac s porodicom iz BiH preselio u Švicarsku još sedamdesetih godina. Njegova je porodica inače iz Sanskog Mosta, a stariji brat i sestra su rođeni u Bosni. Dubica godišnje na Balkanu provede tri mjeseca, a zbog prirode posla često je u Beogradu, Podgorici i Budvi, što mu, kako kaže, pričinjava zadovoljstvo, te predstavlja neku vrstu odmora.

Učitavam...

Dubica je nastavio saradnju s Dinom Merlinom, a najnoviji projekat je spot za jednu od Merlinovih pjesama s aktuelnog albuma "Nacional". Ovo je njihov treći zajednički spot, nakon "Deset mlađa", Dubica je režirao i spot za Merlinovu pjesmu "Individualizam".

Spot će biti objavljen sredinom aprila, a sljedeće sedmice izlazi teaser, kad će publika imati priliku vidjeti o kojoj se pjesmi radi.

"Spot je sasvim drugačiji od ostalih koje sam radio dosad. Snimali smo na raznim lokacijama širom BiH i Švicarske, kao što su Bjelašnica i Kravice i nadam se da će publici biti zanimljiv jer u spotu imamo mnogo zanimljivih likova i kostima i sve izgleda dosta bajkovito", kazao nam je Dubica.

Uskoro snima komediju o bh. gastarbajteru u ŠvicarskojDubica u razgovoru za Klix.ba otkriva kako se produkcijom muzičkih spotova ne planira baviti još dugo, budući da u planu ima veći projekat i već godinu dana radi na realizaciji svog prvog igranog filma.

"Riječ je o komediji o jednom gastarbajteru iz BiH i njegovom životu. Sa porodicom se zbog rata preselio u Švicarsku, a nakon deset godina, njegov sin se zaljubljuje u Švicarku i želi se oženiti njom. Ona je kćerka načelnika općine koji ne voli strance i protivi se njihovoj ljubavi", otkriva za Klix.ba Dubica navodeći kako se radi o modernoj verziji Romea i Julije, ali kroz žanr komedije.

Iako je sretno oženjen Bosankom, navodi kako je njegov film djelimično autobiografski budući da su mnoge scene u filmu inspirisane stvarnim događajima koji su se dešavali njemu, njegovom ocu, rodbini i prijateljima.

"To je moj sljedeći korak u karijeri i ispunjenje životnog sna. Već sam razgovarao sa nekim od velikih bh. filmskih imena i urađeni su ozbiljni koraci na tom putu", otkrio nam je Dubica, dodavši kako, budući da su pregovori sa jednom produkcijskom kućom još uvijek u toku, zasad ne želi otkrivati više detalja.
Instant Queue
00:00
00:00